40 éves a Zsiguli (Lada)

 2010.12.10. 00:58

Gondolom többen hallottatok róla, hogy 40 éves a Zsiguli és gondolom szinte mindenkinek van valami Zsigás emléke. Nekem spec egy komolyabb emlékem van: Valamikor a rendszerváltás környékén járunk. Apám sógorának volt egy zöld ezerkecskéje (1200) és egy alkalommal összefutottunk Nagymamámnál vidéken. Gyula a kertben épp a Zsigán lévő BMW felniket fényezte, ezüst szórófejes, flakonos festékkel, Én meg csodálattal bámultam autója iránti végtelen lelkesedését. Az autó tip-top állapotban volt és persze az elmaradhatatlan kiegészítők is rajta voltak, mint a hátsó szélvédőn lévő rostélyos napellenző ami az egész ablakot betakarta és ha kellő magasságból nézted akkor úgy tűnt mintha nem is lenne rajta üveg csak egy nagy fekete műanyag. Természetesen a "középkonzolon" egy Videoton rádió volt és alatta volt egy kis erősítő is, ami talán szintén Vidi volt, de erre már nem emlékszem. A kalaptartón volt a Hi-Fi lelke a két kocka Vidi hangfal, aminek a tetején valami ábra is volt. A váltógombja egy átlátszó öntött műanyag volt amiben egy kis piros autó díszelgett. Telt-múlt a hétvége és úgy alakult, hogy Gyula vitt minket haza. Útközben eleredt az eső, majd gyakorlatilag átváltott ömlésbe és szinte semmit nem láttunk az útból. Gyulának sem kellet több, hogy a visszafojtott autóversenyző előtörjön belőle és az addig felvett 90-es tempót rögtön a 100-110-es követte, így szinte természetes volt, hogy nem volt ellenfelünk a 4-esen. A lényeg, hogy épségben hazaértünk. Eltelt egy év és ismét összefutottunk Nagymamámnál. Közben Gyula az ezerkecskét egy ezeröcsire (1500) cserélte ami akkor még nagy szó volt! A szokásos hétvége volt, Gyula a kertben ganézta a verdát Én meg ismét ámulattal néztem minden mozdulatát. Az ezeröcsi már nem tűnt annyira "tuning" verdának mint az ezerkecske, viszont ez is csocsi-ragyi volt. Az ezüst BMW felni persze átkerült erre, ami nagyon jól állt a sötétbarna fényezéshez. Úgy csillogtak a nap sugarai a motorháztetőn, mintha egyenesen a motortérből jönne. Napszemüveget kellet felvenni, hogy jobban meg tudd mustrálni a négykerekűt - hozzáteszem akkoriban nem volt napszemüvegem így beértem a kezemmel, amit a szemem fölé helyeztem, így tompítva a fényáradatot. A sztori ugyan az, Gyula vitt haza, az eső ismét esett, Gyulának meg nem volt ellenfele a 4-esen (szerintem a fékpedál is hiányzott belőle). Talán csak a tempó volt nagyobb, mivel itt nagyobb ménes gurgulázott a motortérben. Van még egy emlékem! Egyszer Anyámék ügyvéd barátainál jártunk, akik épp az előző héten vették át az új 2107-es fehér kocka Ladájukat. Hihetetlen űrutazásnak tűnt. Úgy gondoltam, ennél nincs feljebb, ez az autók netovábbja! Persze pár évvel és néhány üveg vodkával később rájöttem, hagy azért vannak még csodák a földön és nem az a fehér Lada jelenti a kánaánt. Ezek örök emlékek és jó, hogy átéltem. - Sose' volt ilyen jó :)

A bejegyzés trackback címe:

https://svij.blog.hu/api/trackback/id/tr792505785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maugham 2010.12.10. 14:40:09

ez most jólesett így munkaidőben!!!!:)
és naon ott tudtam ülni melletted!!!!!:D
és a legszebb kockaladák..... :P

maugham 2010.12.11. 13:10:17

és egy gyors leírás:
A József Attila utcán a Táncsics Mihály utca irányába haladó Lada a 41-es főút kereszteződésében nem adta meg az elsőbbséget a jobbról, Nyíregyháza felől érkező, ukrán rendszámú Skoda Octaviának. A Skoda a Lada jobb elejének ütközött, majd a jobb oldali árokban állt meg. A Lada megpördült és a jobb hátuljával még nekicsapódott a Skodának, végül az úton keresztbe fordulva állt meg.

gh45 2010.12.11. 16:48:08

@maugham:
:D ez a hír akár a '80-as években is megállná a helyét! :P Persze az octáviát le kéne cserélni egy 120L-re de azért így is vicces. :P

Bennem egyébként nem hagytak mély nyomot a ladák..Talán annyi, hogy volt egy lada Szamaránk, amiért debrecenbe kellett lemenni, és ha már ott jártak anyámék hoztak egy szőnyeget is...Biztos volt ott valami Május1 vagy vörös október vagy valami hasonló nevű szónyeggyár :D

Caligirl 2010.12.14. 09:50:15

O azok a Ladas emlekek!!! asszem okori kapcsolatomat bigamianak is nevezhetnem, ladakkal osztozkodtam az akkori nagy O-n!
Volt amelyik meg akart olni, volt amelyik megtanitott vezetni, es olyan is volt amelyik feltekenyseget krealt krealt bennem... es persze azok a lada talalkozok, meg gyorsulasi versenyek felejthetetlenek! :) koszi, hogy visszarepitettel az idobe egy kicsit, most kb. 100 evesnek erzem magam! :)

maugham 2010.12.15. 00:02:44

@Caligirl: mer annyi idős is vagy!!!:P

Caligirl 2010.12.15. 01:08:24

@maugham: meg szerencse, hogy ezzel nem vagyok egyedul! eljenek a 80-sok!!!!

maugham 2010.12.15. 07:10:26

@Caligirl: a legjobb évjárat!!!!:D
süti beállítások módosítása