MAYDAY

 2011.03.09. 17:51

Ünnepi Mayday "Twenty Young" április 30-án, a dortmundi Westfalenhalle-ban! A jubileumot ezúttal egy újabb, ráadás teremmel ünneplik, ahol a régi idők rave előadói fognak fellépni, akikkel elindult ez az egész (azóta is tartó) őrület.

1991-ben 6000 partyarc vett részt az első Mayday-en. 20 évvel később, 2011. április 30-án, több, mint 25 000 embert várnak a dortmundi Westfalenhalle-ba. A kultúresemény 20 éves jubileumára az elektronikus zenei szcéna több, mint 50 topelőadója érkezik, mint pl. Paul Van Dyk, Jeff Mills, Sven Väth, Sander Van Doorn vagy Westbam. Az eseményre egy ötödik termet is kialakítanak, ahol a kezdeti évek dj-i pörgetik a lemezeket, mint pl. Marusha, Tanith, Ravers Nature vagy Hooligan.

"MAYDAY, MAYDAY" - így szólt 1991. december 14-én a berlini Halle Weissensee (Weissensee Csarnok) segélykiáltása. A DT64 nevű ifjúsági rádió megszűnés előtt állt, ez egy igazi törést jelentett a fiatal német technoszcénának, mivel ez az adó volt az egyik kevés azok közül, akik ebben az időben elektronikus zenét sugároztak az éter hullámain keresztül. A szcéna több aktivistája segélyparty szervezésébe fogott, és még csak nem is sejtették, hogy mi fog ebből később kialakulni. A Mayday ma már történelem.

Már 1993-ban átköltöztek Németország legnagyobb rendezvénycsarnokába: 16 000 raver vette birtokba a dortmundi Westfalenhalle-t, ami bizonyította, hogy a house és a techno nem csak egy divat, hanem gyökeresen beásta magát ebben az időben a fiatalok kultúrájába. Azóta a Maydayt "minden rave ősanyjaként" emlegetik és épp ugyanolyan gyakran meg is rendezik, mint ahányszor már kimonták a techno halálát.

2007-ben a szervezést az I-Motion ügynökség vette át, akik többek között a Nature One Fesztivál szervezéséért is felelősek. Azóta a Mayday csak tovább fejlődött. 2008-ban már 25 000 látogató érkezett.

Az idei 20 éves jubilieumra is minimum ennyi érdeklődőre számítanak. Hogy ez a sok ember el is férjen - valamint az igazi rave-érzésről - a pótlólagos ötödik terem gondoskodik.

A "Twenty Young Dome" a klasszikusok terme, ahol a kezdeti idők sztárjai mint pl. Marusha, Tanith, Miss Djax, Hooligan, Ravers Nature vagy Ilsa Gold visszaröpítenek minket az időben és a techno kezdeti időszakának zenéit és himnuszait fogják játszani. A hang, fény és a dekoráció is az akkori kor szellemének megfelelően lesz kialakítva.

"Amúgy a line up és a technika előremutató lesz" - magyarázza Oliver Vordemvenne, aki a dj-k és live actek bookingjáért felelős. 1992 mottója "Forward ever, backward never" (Mindig előre, hátra sose) még ma is a Mayday fő vezérelve. A maradék négy terem (Arena, Empire, Factory és Mixery-Casino) fellépőinek mintegy fele most fog először fellépni a Maydayen, olyan, már bejáratott nevekkel, mint Paul Van Dyk, Sander van Doorn, Turntablerocker, Jeff Mills, Len Faki, Rush, Angerfist, Butch, Outblast vs Korsakoff, Marco V, Felix Kröcher, Laserkraft 3D - hogy csak néhányat megnevezzünk a több, mint 50 fellépő művész közül.

Sven Väth Dortmundban ünnepli karrierjének 30 éves évfordulóját. "Mayday egyszerűen az eredeti, minden rave őse" - mondja,míg Westbam hozzáfűzi: "A világ egyik más rendezvénye sem köti össze a kezdeti időket az összes ezt követő technogenerációval". Ő pedig aztán tudja, hiszen Maximilian Lenz (Westbam) az egyetlen dj, aki eddig az összes Maydayen fellépett. De április 30-a egy különleges premier lesz az ő számára is, hiszen először hallhatjuk rögtön 2 helyszínen is az éjszaka folyamán: az '"Arena"-ban, valamint a "Twenty Young Dome"-ban, ahol egy exkluzív klasszik szettel fog kedveskedni az egybegyűlteknek.

"A Mayday Twenty Young egy igazán nagyszerű, piros betűs ünnep lesz. Egy éjszaka a történelemkönyveknek, éppen úgy, ahogy 1991. december 14-e" - mondja Nikolaus Schär, az I-Motion ügyvezetője.

A belépő ingyenes oda- és visszautat biztosít az összes másodosztályú VVR-járaton a Rajna-Ruhr régióban.

Az írásért köszönet a Soundhead.hu-nak és a szerzőnek kezu-nak
 

A bejegyzés trackback címe:

https://svij.blog.hu/api/trackback/id/tr812725540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13ka 2011.03.10. 08:22:31

"Hogy csábítottam el 20 középiskolás csajt egy ollóval"
Én erre tenném a voksom!!!
Bár egy vasalóval, hullámos hajat készíteni....felér egy kisebb orgazmussal a 17-19 évjáratnak.
Siléccet inni tilos,és kell egy jó filc a neveket felírásához...
Köszönjuk Laller a beszámolot!
Ismét nehezebben döntök....
Szörnyen bánok a szerszámokkal,nem tudok tapétázni és festeni,és minden nemü munka ellen pártolok.....de jól osztom az észt,és fönöknek sem vagyok uttolsó....és tudok létrával járni.....kellek a felújításhoz!!!!

douter 2011.03.10. 19:34:36

@13ka: Fent vagy a rajtlistán!
süti beállítások módosítása